ПрАТ "Гайсинське племпідприємство"

Код за ЄДРПОУ: 00692305
Телефон: 0 (097) 238-99-87
e-mail: gplem@vinnitsa.com
Юридична адреса: 23700, Україна, Вінницька область, Гайсинський район, с. Бережне
 
Дата розміщення: 29.04.2015

Річний звіт за 2014 рік

XI. Опис бізнесу

Важливі події розвитку (у тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ); Сiльськогосподарське вiдкрите акцiонерне товариство "Гайсинське пiдприємство по племеннiй
справi у тваринництвi" засноване у 1964 роцi як "Гайсинська станцiя штучного осiменiння
сiльсько-господарських тварин".
В 1981 роцi переiменовано на "Гайсинське пiдприємство по племеннiй справi i штучному
осiменiнню сiльсько-господарських тварин". В процесi приватизацiї 29 липня 1999 року
"Гайсинське племпiдприємство" перетворено на СВАТ "Гайсинське племпiдприємство".
Дiяльнiсть пiдприємства є:
- виробництво i реалiзацiя сперми плiдникiв з високим генетичним потенцiалом кращих
вiтчизняних i свiтових порiд;
- вирощування зернових;
- виробництво птахiвництва.
14.04.2011 р. з метою приведення дiяльностi товариства у вiдповiднiсть до вимог Закону України "Про акцiонерi товариства", змiнено найменування Сiльськогосподарське вiдкрите акцiонерне товариство "Гайсинське племпiдприємство" на Приватне акцiонерне товариство "Гайсинське племпiдприємство".
Злиття, подiлу, приєднання, перетворення, видiлу в звiтному перiодi не було.
організаційна структура емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі відповідно до попередніх звітних періодів; ПрАТ "Гайсинське племпiдприємство" складається з таких виробничих пiдроздiлiв:
- хрячник;
- свинарник;
- лабораторiя;
- гаражi;
- склад для зберiгання зерна.
Фiлiй, дочiрних пiдприємств, представництв, вiдокремлених пiдроздiлiв немає.
На наступний рiк нiяких змiн у структурi пiдприємства не передбачається.
середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу (осіб), середня чисельність позаштатних працівників та осіб, які працюють за сумісництвом (осіб), чисельність працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осіб), фонду оплати праці. Крім того, зазначаються факти зміни розміру фонду оплати праці, його збільшення або зменшення відносно попереднього року. Зазначається кадрова програма емітента, спрямована на забезпечення рівня кваліфікації її працівників операційним потребам емітента; Середньооблiкова чисельнiсть штатних працiвникiв облiкового складу (осiб) - 7;
Середня чисельность позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом (осiб) - 0;
Чисельностi працiвникiв, якi працюють на умовах неповного робочого часу (дня, тижня) (осiб) - 0;
Фонд оплати працi - 106,068 тис. грн.
Фонд оплати працi збiльшився вiдносно попереднього року на 47,368 тис.грн.
Спецiальних та обов'язкових кадрових програм, спрямованих на забезпечення рiвня квалiфiкацiї працiвникiв, на пiдприємствi немає.
належність емітента до будь-яких об'єднань підприємств, найменування та місцезнаходження об'єднання, зазначаються опис діяльності об'єднання, функції та термін участі емітента у відповідному об'єднанні, позиції емітента в структурі об'єднання; Емiтент не належить до будь-яких об'єднань пiдприємств.
спільна діяльність, яку емітент проводить з іншими організаціями, підприємствами, установами, при цьому вказуються сума вкладів, мета вкладів (отримання прибутку, інші цілі) та отриманий фінансовий результат за звітний рік по кожному виду спільної діяльності; Емiтент не веде спiльну дiяльнiсть з iншими органiзацiями, пiдприємствами, установами.
будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій; Будь-якi пропозицiї щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного перiоду не поступали.
опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо); Амортизацiя основних засобiв, задiяних в роботi Пiдприємства, здiйснюється iз дотриманням принципу вiдповiдностi щомiсяця. Амортизацiя основних засобiв нараховується прямолiнiйним методом (з 01.04.2011 року), про, що визначено в Облiковiй полiтицi Пiдприємства, враховуючи строки корисного використання.

В зв'язку з тим, що фiнансова звiтнiсть пiдприємства формується з дотриманням принципу обачностi, це один iз головних принципiв складання фiнансової звiтностi, згiдно з яким методи оцiнки, що застосовуються в бухгалтерському облiку, повиннi запобiгати заниженню оцiнки зобов'язань та витрат i завищенню оцiнки активiв i доходiв пiдприємства - пiдприємству рекомендовано нарахувати амортизацiю основних засобiв щомiсячно, вiдповiдно до П(С) БО 7 "Основнi засоби", та внести змiни до облiкової полiтики.

Облiк запасiв Пiдприємство здiйснює вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 9 "Запаси".
Для бухгалтерського облiку Пiдприємства запаси класифiкують на такi групи: основнi та допомiжнi матерiали, малоцiннi та швидкозношуванi предмети та iншi матерiальнi цiнностi.
Одиницею бухгалтерського облiку запасiв є їх найменування або однорiдна група. Придбанi (отриманi) або виробленi запаси зараховуються на баланс пiдприємства за первiсною вартiстю. Первiсна вартiсть запасiв визначається згiдно з П(С)БО 9 "Запаси".
Списання матерiалiв проводиться на пiдставi актiв на списання, якi пiдписанi уповноваженими особами Товариства та затвердженi в установленому порядку. Iнформацiя щодо застосування методу оцiнки вибуття запасiв в облiковiй полiтицi вiдсутня. При вiдпуску запасiв у виробництво, продаж та iншому вибуттi їх оцiнка здiйснюється за методом середньозваженої собiвартостi, тобто проводиться списання по кожнiй одиницi запасiв дiленням сумарної вартостi залишку таких запасiв на початок звiтного мiсяця i вартостi одержаних у звiтному мiсяцi на сумарну кiлькiсть запасiв на початок звiтного мiсяця i одержаних у звiтному мiсяцi запасiв.
Вiдповiдно до вимог п. 23 П(С)БО 9, вартiсть малоцiнних та швидкозношуваних предметiв, що переданi в експлуатацiю, виключається зi складу активiв (списується з балансу) з подальшою органiзацiєю оперативного кiлькiсного облiку таких предметiв за мiсцями експлуатацiї i вiдповiдними особами Пiдприємства протягом строку їх фактичного використання.
Вибуття матерiалiв та МШП проводилося згiдно з затвердженими актами списання матерiальних запасiв.
Обсяг розкриття iнформацiї вiдповiдає вимогам П(С)БО 9 "Запаси".
Пiдприємство не має довгостроковi фiнансовi iнвестицiї в акцiї, частки у статутному капiталi iнших пiдприємств.
основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, за рахунок продажу яких емітент отримав 10 або більше відсотків доходу за звітний рік, у тому числі обсяги виробництва (у натуральному та грошовому виразі), середньореалізаційні ціни, суму виручки, окремо надається інформація про загальну суму експорту, а також частку експорту в загальному обсязі продажів, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформацію про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його становище на ринку; інформацію про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання, у разі якщо емітент здійснює свою діяльність у декількох країнах, необхідно зазначити ті країни, у яких емітентом отримано 10 або більше відсотків від загальної суми доходів за звітний рік; Основними видами дiяльностi ПрАТ "Гайсинське племпiдприємство" є рослинництво та вiдгодовування та розведення свиней.
В 2014 роцi чистий дохiд (виручка) вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) складає 4747,6 тис.грн.
В 2014 роцi на вiдгодiвлi на початку року було 48 голiв свиней, на кiнець року - 326 голiв. В 2014 роцi народилося 312 поросят.
В 2014 роцi реалiзовано 35 голiв свиней на суму 90,1 тис.грн. Придбано 1 свиноматку.
В 2014 роцi зiбрано 56,1 т. сої (собiвартiсть 331,296 тис.грн.). В 2014 роцi зiбрано пшеницi 59820 кг (собiвартiсть 124,608 тис.грн.), яку використали на корм худобi.
В 2014 роцi реалiзовали кукурудзу та сою врожаю 2013 року: кукурудзи 229,150 тон на суму 323524,50 грн; сої 14 тон на суму 48417 грн. Також реалiзовано солому 49,4 тони врожаю 2014 року на суму 11955 грн.
В останнi роки склалась надзвичайно важка ситуацiя у закупiвлi кормiв, вони є найдорожчою статею витрат у виробництвi. В зв'язку iз зростанням цiн на електроенергiю та паливно-мастильнi матерiали, пiдприємство опинилось в складнiй ситуацiї. З цього видно, що прибутковостi досягти дуже важко.
Основними конкурентами пiдприємства є:
- ТОВ "Продовольча Компанiя "Зоря Подiлля" (ВIННИЦЬКА ОБЛ., М.ГАЙСИН, ВУЛ. ПЛЕХАНОВА,150. Вид дiяльностi ВИРОЩУВАННЯ ЗЕРНОВИХ ТА ТЕХНIЧНИХ КУЛЬТУР);
- ТОВ "АГРОПРОМПЕРЕРОБКА" (ВIННИЦЬКА ОБЛ., М.ГАЙСИН, ВУЛ. 50-РIЧЧЯ СРСР,74. Вид дiяльностi ВИРОЩУВАННЯ ЗЕРНОВИХ ТА ТЕХНIЧНИХ КУЛЬТУР).

Пiдприємство закуповує азот, пальне, вет. препарати. Основнi постачальники:
- ПП Ящук (ветеринарнi препарати);
- ТОВ "Теплицький вiдгодiвельний комплекс" (свинi);
- МПП Фiрма "Ерiдон" (гербiциди);
- Фермерське господарство "Дона Олексiя Пилиповича" (насiння);
- Гайсинськi електричнi мережi ПАТ "Вiнницяобленерго" (електроенергiя).
основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування; В 2010 роцi не було значних правочинiв щодо основних засобiв.
В 2011 роцi було списано основних засобiв по первiснiй вартостi на суму 7,795 тис.грн. в тому числi причiп 2ПТС2К (первiсна вартiсть 567,61 грн.)
В 2012 роцi було списано основних засобiв по первiснiй вартостi на суму 10,022 тис.грн., а саме комп"ютерна технiка на суму 8730,16 грн. та ксерокс на 1292,67 грн.
В 2013 роцi придбано:
- гноєтранспортер (15,7 тис.грн);
- Прес шнековий (28,1 тис.грн).
Проданi застарiлi основни засоби по залишковiй вартостi на суму 2,2 тис.грн., в тому числi: застарiлi комп"ютери, сосуди Дюара, зварювальний апарат, електронна вага.
В 2014 роцi вiдчуження основних засобiв не було. В 2014 роцi введено в експлуатацiю:
- гноєтранспортер (20,4 тис.грн);
- каток кiльчатозубчастий КЗК-6 (48,3 тис.грн).
На найближчу перспективу пiдприємство не планує значних iнвестицiй та придбань, пов'язаних з господарською дiяльнiстю.
правочини з власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, афілійованими особами, зокрема всі правочини, укладені протягом звітного року між емітентом або його дочірніми/залежними підприємствами, відокремленими підрозділами, з одного боку, і власниками істотної участі, членами наглядової ради або членами виконавчого органу, з іншого боку. За цими правочинами зазначаються: дата, сторони правочину, його зміст, сума, підстава укладання та методика ціноутворення, застосована емітентом для визначення суми правочину та за необхідності інша інформація; Ппротягом звiтного року укладались наступнi правочини:
1. Договiр №1 вiд 08.01.2014 р. на отримання ПрАТ "Гайсинське племпiдприємство" безвiдсоткової поворотної фiнансової допомоги вiд голови наглядової ради Важова Євгена Вiталiйовича у сумi 340,0 тис.грн. Рiшення про укладання Договору прийняте на засiданнi Наглядової ради (протокол №1 вiд 08.01.2014 р.)
2. Договiр №2 вiд 05.05.2014 р. на отримання ПрАТ "Гайсинське племпiдприємство" безвiдсоткової поворотної фiнансової допомоги вiд голови наглядової ради Важова Євгена Вiталiйовича у сумi 445,0 тис.грн. Рiшення про укладання Договору прийняте на засiданнi Наглядової ради (протокол №3 вiд 05.05.2014 р.)
3. Договiр №3 вiд 09.07.2014 р. на отримання ПрАТ "Гайсинське племпiдприємство" безвiдсоткової поворотної фiнансової допомоги у сумi 200,0 тис.грн. Рiшення про укладання Договору прийняте на засiданнi Наглядової ради (протокол №4 вiд 09.07.2014 р.)
4. Договiр №4 вiд 15.12.2014 р. на отримання ПрАТ "Гайсинське племпiдприємство" безвiдсоткової поворотної фiнансової допомоги у сумi 340,0 тис.грн. Рiшення про укладання Договору прийняте на засiданнi Наглядової ради (протокол №5 вiд 15.12.2014 р.)
основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Крім того, необхідно описати екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства плани капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, у тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення; Основнi засоби пiдприємства знаходяться за мiсцем розташування емiтента. Орендованi основнi засоби товариство не використовувало.
Товариство в оренду примiщення не здавало.

Первiсна вартiсть основних засобiв складає 1471,4 тис.грн., сума нарахованого зносу - 575,2 тис.грн. Термiн та умови використання осн.засобiв вiдповiдають нормам. Основнi засобi всiх груп використовуються за призначенням.
Обмежень на використання основних засобiв немає.
В 2014 роцi нарахований знос будiвлi та споруди 32,6 тис.грн., машини та обладнання 24,7 тис. грн., транспортнi засоби 0 тис.грн., iншi основнi засоби 3,3 тис.грн.
В балансi товариства облiковуються бiологiчнi активи(основне стадо свиней) в сумi 60,6 тис.грн.
Знос основних засобiв становить - 39%, ступiнь використання 61%.

Основнi засоби на пiдприємствi застарiлi. Практично всi будiвлi (лабораторiя, водокачка, погрiб, галерея, млин, зерносклад, контора, склад ПММ, гараж, хрячник, кормоцех, iнкубатор) сбудованi в 1962 роцi. Автомобiлi, с/г машини й трактори в основному придбанi в перiод з 1965 р. по 1988 р.

Екологiчнi питання, що можуть позначитися на використаннi активiв пiдприємства, вiдсутнi.
На найближчий час пiдприємство не планує капiтального будiвництва, розширення або удосконалення основних засобiв.
проблеми, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень; Основною iстотною проблемою, що впливає на дiяльнiсть пiдприємства є нестабiльна податкова политка України, неплатоспроможнiсть колективних сiльськогосподарських пiдприємств, яка багато в чому залежить вiд клiматичних умов, рiзке скоречення поголiв'я великої рогатої худоби, сiльськогосподарських пiдприємств, призводить до зменшення реалiзацiї спермопродукцiї.
факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства; Протягом 2014 року фактiв виплати штрафних санкцiй та компенсацiй за порушення чинного законодавства не було.
опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента; В звiтному роцi технологiчного переозброєння, реконструкцiї, розширення виробництва не проводилось. Банкiвських кредитiв товариство в звiтному роцi не отримувало.
Товариством протягом 2014 року одержана безвiдсоткова поворотна фiнансова допомога у сумi 1292,6 тис. грн. згiдно договорiв, укладених з Важовим Є.В., №1 вiд 08.01.2014 р., №2 вiд 05.05.2014 р., №3 вiд 09.07.2014 р., №4 вiд 15.12.2014 р.
вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та очікувані прибутки від виконання цих договорів; На кiнець звiтного перiоду невиконаних договорiв пiдприємство не має.
стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому); На 2015 рiк пiдприємством передбачається збiльшення поголiв"я свиней та збiльшення врожаю рослинництва за рахунок впровадження нових технологiй.
опис політики емітента щодо досліджень та розробок, вказати суму витрат на дослідження та розробку за звітний рік; Дослiдження та розробки на пiдприємствi в звiтному роцi не проводились.
судові справи, за якими розглядаються позовні вимоги у розмірі на суму 10 або більше відсотків активів емітента або дочірнього підприємства станом на початок року, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства, або судові справи, стороною в яких виступають посадові особи емітента (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається; Судових справ, стороною в яких виступає емiтент та його посадовi особи, не має.
інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі за наявності інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі. Аналiз показникiв фiнансового стану
ПрАТ "Гайсинське племпiдприємство ":
Товариство на протязi 2013 року понесло чистий збиток у розмiрi 114,9 тис. грн., на протязi 2014 року понесло чистий збиток у розмiрi 93,4 тис. грн. Як видно з наведених даних, пiдприємство збиткове, але з кожним роком вiдчувається динамiка зменшення розмiру збиткiв.
Ключовi фiнансовi коефiцiєнти мають значення нижчi граничних, значне зниження вартостi активiв, що використовуються для генерування грошових потокiв. Цi умови вказують на iснування суттєвої невизначеностi, яка може стати пiдставою для значних сумнiвiв в здатностi Товариства продовжувати свою дiяльнiсть на безперервнiй основi, i отже Товариство може виявитись не здатним реалiзувати свої активи та виконати свої зобов'язання при звичайнiй дiяльностi.